Senior skribent & innholdsforfatter
Avhendingsloven er en lov som regulerer rettigheter og plikter ved kjøp og salg av brukte boliger og hytter i Norge. Loven har vært gjenstand for mye kritikk og debatt, da mange har opplevd at den var for uklar, urettferdig og ga for stor risiko for kjøperne.
Derfor ble det vedtatt flere endringer i loven som trådte i kraft 1. januar 2022. Hensikten med de nye reglene er å gjøre bolighandelen tryggere, enklere og mer forutsigbar for både kjøpere og selgere.
Men hva innebærer egentlig de nye reglene, og hvordan påvirker de deg som skal kjøpe eller selge bolig? I denne artikkelen vil vi gi deg en oversikt over de viktigste endringene i avhendingsloven 2022, og hva du bør være oppmerksom på.
En av de mest omdiskuterte endringene i avhendingsloven 2022 er at det ikke lenger er mulig å selge boliger under generelle forbehold, som det populære “som den er”-forbeholdet. Tidligere kunne selger fraskrive seg ansvaret for eventuelle feil og mangler ved boligen ved å bruke dette forbeholdet, som betydde at kjøper måtte akseptere boligen i den tilstanden den var i ved visning.
Dette ga ofte opphav til konflikter og tvister, da kjøper kunne oppdage skjulte feil og mangler etter overtakelse, som selger ikke hadde opplyst om eller undersøkt.
Med de nye reglene er det ikke lenger lov å bruke slike generelle forbehold, og selger har et større ansvar for å gi korrekte og fullstendige opplysninger om boligen.
Selger kan fortsatt bruke spesifikke forbehold om enkelte forhold ved boligen, men disse må være klare og tydelige, og ikke stride mot god meglerskikk.
En annen viktig endring i avhendingsloven 2022 er at det innføres strengere krav til tilstandsrapporter i bolighandelen. En tilstandsrapport er et dokument som gir en vurdering av boligens tekniske tilstand, basert på en visuell befaring av en kvalifisert takstmann.
Tidligere var det ikke regulert hva en tilstandsrapport skulle inneholde eller hvordan den skulle utføres, noe som førte til stor variasjon i kvalitet og innhold. Med de nye reglene kommer det en egen forskrift som fastsetter minstekrav til tilstandsrapporter, blant annet om hvilke deler av boligen som skal undersøkes, hvilke metoder som skal brukes, og hvordan resultatene skal presenteres.
Formålet med de strengere kravene er å sikre at både kjøper og selger får et mer objektivt og pålitelig bilde av boligens tilstand, og at eventuelle feil og mangler blir oppdaget på et tidlig tidspunkt.
De viktigste konkrete endringene i krav til tilstandsrapporter:
En tredje endring i avhendingsloven 2022, er at det nå er enklere å kreve prisavslag for feil og mangler i boligen. Før måtte kjøperen vise at feilen var stor nok til å påvirke verdien eller bruken av boligen. Dette var ofte svært krevende, spesielt for små feil. De nye reglene kan gi kjøperen prisavslag for feil, med mindre de er bagatellmessige. Prisavslaget blir ganske enkelt beregnet ut fra hva det koster å fikse feilen, eller hvor mye verdien på boligen går ned på grunn av den. Dette gjør det enklere for kjøperen å få tilbake penger for feil, og reduserer sjansen for tidkrevende rettsaker og forhandlinger.
De nye reglene i avhendingsloven 2022 har som mål å skape en mer balansert og trygg bolighandel, men det betyr ikke at du som boligkjøper eller selger kan senke skuldrene helt. Det er fortsatt viktig å være nøye og oppmerksom når du skal kjøpe eller selge bolig, og å ta noen forholdsregler for å unngå problemer. Her er noen tips til hva du bør gjøre:
Vi håper at denne artikkelen har gitt deg en nyttig innføring i avhendingsloven 2022, og hva den betyr for deg som skal kjøpe eller selge bolig. Husk at det alltid er lurt å søke profesjonell hjelp dersom du er i tvil om noe, enten det er fra en eiendomsmegler, en sakkyndig, en advokat eller andre fagfolk. Lykke til med bolighandelen!
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere