Senior skribent & innholdsforfatter
Budrunden er en spennende og nervepirrende del av boligkjøpet, men også en som krever god forberedelse og kunnskap. Vi skal se nærmere på budfrist, akseptfrist og hvordan budrunden fungerer, forklare noen viktige begreper og regler som gjelder i budrunden, og naturligvis gi deg noen eksperttips til hvordan du kan øke sjansene dine for å vinne drømmeboligen.
Når du legger inn et bud på en bolig, må du angi en frist for når selger må svare på budet ditt. Dette kalles budfristen. Budfristen bør være så lang at selger får tid til å vurdere budet ditt og eventuelt innhente andre bud. Hvis selger ikke svarer innen budfristen, er budet ditt ugyldig.
Hvis selger aksepterer budet ditt, må du bekrefte at du fortsatt står ved budet. Dette kalles akseptfristen. Akseptfristen er den tiden du har på deg til å binde deg til budet ditt, etter at selger har akseptert det. Hvis du ikke bekrefter innen akseptfristen, er budet ditt ugyldig.
Selv om det er vanlig at selger aksepterer det høyeste budet, er det ikke noe krav. Selger kan velge hvem som helst som kjøper, basert på andre faktorer enn pris.
For eksempel kan selger foretrekke en kjøper som har kortere overtakelsestid, færre forbehold eller bedre finansiering. Selger kan også avslå alle bud hvis ingen av dem er tilfredsstillende.
Budet må være skriftlig og inneholde nødvendig informasjon om kjøpesum, akseptfrist, overtakelsesdato, finansieringsplan, eiendommens adresse, kontaktinformasjon og forbehold.
Du kan sende budet via SMS eller e-post til megler, eller bruke et elektronisk budskjema. Mange meglere har også apper som lar deg gjøre dette og signere med f.eks. BankID.
Megler vil så formidle budet til selger og eventuelle andre interessenter.
Hvis noen legger inn et høyere bud enn deg, vil megler informere deg om det. Da kan du velge om du vil øke ditt eget bud eller trekke deg fra budrunden.
Budforhøyelser kan skje via SMS eller e-post til megler, men bør ha en akseptfrist på minst 30 minutter. Det er ikke tillatt å legge inn såkalte "skambud" som er urimelig lave i forhold til markedsverdien.
Det er ingen garanti for at du får boligen du ønsker deg, men det finnes noen ting du kan gjøre for å øke sjansene dine i budrunden:
Budrunden er regulert av en rekke lover og regler som skal sikre en ryddig og rettferdig prosess for alle parter. Noen av de viktigste er:
Som selger har du både rettigheter og plikter i budrunden. Noen av de viktigste er:
Og du? Her er noen eksperttips for å få mest mulig ut av budrunden og boligkjøpet. Målet er å vinne, men bare om boligen er den rette for deg og selges til rett pris.
Først og fremst er det viktig at du setter deg inn i boligens tilstand, verdi og beliggenhet før du legger inn et bud. Les salgsoppgaven, taksten og tilstandsrapporter nøye. Besøk gjerne boligen flere ganger, og ikke vær redd for å stille spørsmål.
Du må også bestemme deg for hvor mye du har råd til å betale for boligen. Om du f.eks. skal ta opp et lån er det avgjørende at du også har råd til å betjene det om renta stiger i fremtiden. Lag et budsjett, og se på alle kostnader - inkluert renter, avdrag, felleskostnader, forsikring, strøm og vedlikehold. En bolig koster nemlig mer enn bare salgsprisen.
Vær klar ti lå handle raskt når budrunden først starter. Ting får fort unna i svingene. Ha finansiering og dokumentasjon i boks på forhånd.
Unngå å by på flere boliger samtidig. Et bud er bindende om det aksepteres av selger, så hold deg til én bolig av gangen.
Lykke til med boligkjøpet!
Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.
Uforpliktende
Gratis
Raskt og enkelt
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere