Senior skribent & innholdsforfatter
Når hjertene går i ulike retninger, og stier som en gang var felles, nå tar ulike veier, kan spørsmålet om hvem som har rett til å overta boligen ved skilsmisse, virke som en komplisert gåte. I denne artikkelen utforsker vi fra Norge rettighetene til å overta bolig etter skilsmisse og de juridiske aspektene som omgir dette emnet.
Etter ekteskapsloven § 66 har hver av ektefellene en rett til å beholde eiendeler som omfatter bolig, samt andre eiendeler og rettigheter, som vedkommende eier enten fullt og helt eller i vesentlig grad. Dette betyr at en ektefelle kan kreve å overta bolig som ektefellene eier sammen, men som vedkommende eier i det vesentlige.
Dersom en ektefelle eier mer enn omtrent ¾-delen av eierskapet til en bolig, anses dette som å utgjøre en vesentlig andel, og vedkommende har rett til å ta over boligen alene i skiftet. I denne vurderingsprosessen blir det lagt vekt på om utfallet vil føre til en urimelig konsekvens i relasjon til den andre ektefellens interesser og ønske om å overta boligen.
Det er viktig å merke seg at den andre ektefellen har forkjøpsrett til boligen dersom den legges ut for salg. Begge ektefellene har rett til å gjøre gjeldende forkjøpsrett dersom boligen legges ut for salg.
I tilfeller der ingen av ektefellene eier nok til å overta boligen eller noen av særreglene kommer inn, vil boligen selges på det åpne markedet. Der boligen skal selges, gjelder regler om forkjøpsrett ved salget på det åpne markedet.
Les også: Hvem har rett til å overta boligen ved skilsmisse?
Ved skilsmisse kan det være aktuelt å tildele den ektefellen som ikke tar over boligen, en rett til å benytte boligen (bruksrett). Ifølge Ekteskapsloven § 68 kan en ektefelle få bruksretten til bolig etter et samlivsbrudd, selv om ektefellen ikke eier boligen eller kun eier deler av boligen.
Det er flere vilkår som må oppfylles for å få bruksrett til bolig ved skilsmisse. Ved vurderingen av om den ektefellen som ikke eier boligen skal ha rett til bruk, blir det lagt vekt på både barnas og den andre ektefellens behov. Det kan også være aktuelt å sette en tidsbegrensning på bruksretten, for eksempel så lenge barna er unge, til de når en bestemt alder, eller til de flytter ut fra familiens bolig.
En bruksrett innebærer at vedkommende ektefelle får bo og bruke boligen som den andre ektefellen helt eller delvis eier. Altså dersom ektefelle A har fått tilkjent boligen etter et skilsmisseoppgjør, kan ektefelle B bli tilkjent en bruksrett til boligen til tross for at det er A som eier den. Det kan også være aktuelt å tildele midlertidig bruksrett, hvor man har en eksklusiv rett til det som tidligere var felles bolig frem til endelig dom eller avtale foreligger.
Det kan være lurt å få hjelp av en skilsmisseadvokat for å avklare spørsmålet om bruksrett til bolig ved skilsmisse, spesielt dersom man ikke greier å bli enige om en avtale på egenhånd.
Boligen er vanligvis den største verdien for ektefellene, og det er derfor ikke overraskende at det kan skape konflikter når det kommer til deling ved skilsmisse. Ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, er det viktig å skrive en kontrakt som definerer hvem som eier hva når det kommer til boligen. Dette kan bidra til å unngå misforståelser og konflikter i fremtiden.
Det er viktig å huske at selv om man har en kontrakt som definerer eierskapet til boligen, kan det likevel oppstå uenigheter når det kommer til verdivurdering og eventuell utkjøpsavtale. Det kan derfor være lurt å involvere en uavhengig takstmann for å fastsette verdien av boligen.
I tillegg til boligen kan også andre eiendeler skape konflikter ved skilsmisse. Det kan være alt fra møbler og bil til bankkontoer og pensjonsordninger. Det er derfor viktig å ha en klar oversikt over alle eiendeler og gjeldsposter, og å komme til enighet om hvordan disse skal fordeles mellom ektefellene.
Les om det samme tema på DNB: Slik deler dere boligen ved skilsmisse - DNB Nyheter
Ved deling av eiendeler ved skilsmisse er det viktig å kunne dokumentere hva som tilhører hver enkelt part. Dette gjelder spesielt for eiendeler som en av partene hadde før ekteskapet, og som dermed kan unntas fra deling.
Ifølge Forbrukertorget, kan det være lurt å beholde bankutskrifter og kjøpskontrakter fra før ekteskapet. Det er også en god idé å holde midlene som omfattes av "skjevdeling" helt adskilt, for å gjøre det enklere å påvise hva som kan unntas fra delingen.
Det er viktig å huske på at det stilles strenge krav til bevis for å få gjennomslag for en "skjevdelingsregel". Derfor kan det være lurt å ha dokumentasjonen klar på forhånd.
I tillegg er det viktig å være klar over at felleseie ikke nødvendigvis betyr at formuen skal deles likt. Ifølge ekteskapsloven har ektefeller felleseie hvis ikke særeie er spesielt avtalt. Det betyr at formuen skal deles mellom ektefellene hvis ekteskapet tar slutt, men det betyr ikke nødvendigvis at formuen skal deles likt.
En skilsmisse kan være en følelsesmessig og økonomisk krevende tid, spesielt når det kommer til å selge boligen som ektefellene eide sammen. Det er flere faktorer som kan føre til konflikter under boligsalget. Her er noen av de vanligste konfliktene som kan oppstå, og noen tips om hvordan man kan unngå dem.
En av de største konfliktene som kan oppstå når man skal selge boligen, er uenighet om salgsprisen. Hver ektefelle kan ha en annen oppfatning av hva boligen er verdt, og dette kan føre til en langvarig uenighet. For å unngå denne konflikten, kan det være lurt å få en uavhengig takstmann til å verdsette boligen og bruke dette som utgangspunkt for å fastsette salgsprisen.
En annen konflikt som ofte oppstår under boligsalget, er uenighet om hvem som skal betale for utbedringer som må gjøres før boligen kan selges. Det kan være alt fra små reparasjoner til større oppussingsarbeid. Hvis ektefellene ikke klarer å bli enige om hvem som skal betale for hva, kan det være lurt å få hjelp fra en advokat eller en mekler til å forhandle en avtale.
En annen konflikt som kan oppstå under boligsalget, er uenighet om hvem som skal bo i boligen mens den selges. Hvis ektefellene ikke klarer å bli enige om dette, kan det være lurt å lage en tidsplan som viser når hver ektefelle skal ha tilgang til boligen. Dette kan bidra til å unngå unødvendige konflikter og gjøre prosessen med boligsalget lettere for begge parter.
En skilsmisse kan være en utfordrende tid, spesielt når det kommer til å selge boligen som ektefellene eide sammen. Konflikter kan oppstå når ektefellene har forskjellige oppfatninger om salgsprisen, hvem som skal betale for utbedringer, og hvem som skal bo i boligen mens den selges. Ved å få hjelp fra en uavhengig takstmann, advokat eller mekler, og lage en tidsplan, kan man unngå unødvendige konflikter og gjøre prosessen med boligsalget lettere for begge parter.
Hvis en av partene flytter ut av boligen, kan det oppstå spørsmål rundt hvem som skal betale for hva. Hvis begge partene fortsatt eier boligen sammen, vil de fortsatt være ansvarlige for å betale for felles utgifter som husleie, strøm og internett.
Det kan også oppstå spørsmål rundt hvem som skal ha rett til å bo i boligen. Hvis begge partene ønsker å fortsette å bo i boligen, kan de avtale å dele på utgiftene og bo der annenhver uke eller måned. Hvis bare en av partene ønsker å bo i boligen, kan de avtale å kjøpe ut den andre partens andel av boligen.
Det er viktig å merke seg at hvis begge partene fortsatt eier boligen sammen, vil de fortsatt være ansvarlige for å betale for felles utgifter selv om bare en av partene bor der. Hvis den ene parten ikke betaler for sin del av utgiftene, kan det føre til økonomiske problemer for den andre parten.
Det kan være lurt å avtale en midlertidig avtale om fordeling av utgifter og bo-rettigheter mens man jobber med å finne en mer permanent løsning. Det kan også være lurt å søke juridisk rådgivning for å sikre at man tar de riktige stegene og ikke ender opp med økonomiske eller juridiske problemer senere.
Når det gjelder å dele boligen ved samlivsbrudd, er det viktig å være klar over at det er forskjellige regler som gjelder avhengig av om man er samboere eller ektefeller.
Dersom man er samboere, skal som regel hver av partene beholde det de har av gjeld og verdier. Dersom den ene parten eier boligen og den andre ikke er medeier, så har ikke den ikke-eiende samboeren nødvendigvis krav på boligen - bortsett fra i enkelte tilfeller. Det er derfor viktig å ha en samboeravtale på plass som regulerer forholdet mellom partene.
For ektefeller er utgangspunktet at de har felleseie, med mindre noe annet er avtalt gjennom ektepakt. Felleseie innebærer at verdiene skal fordeles likt etter at det er gjort fradrag for gjeld for hver av ektefellene. Det er viktig å være klar over at felleseie ikke betyr at alt skal deles likt, og det kan være unntak fra regelen om lik fordeling.
Dersom man ikke klarer å bli enige om hvordan boligen skal deles, kan man søke hjelp fra en mekler eller en advokat. Det er viktig å huske på at det kan være en tøff og emosjonell prosess å dele boligen, og det kan være lurt å ha en tredjepart til stede for å hjelpe til med å finne en løsning som fungerer for begge parter.
Alt i alt er det viktig å være klar over hvilke regler som gjelder for å dele boligen ved samlivsbrudd, og å ha en god dialog med den andre parten for å finne en løsning som fungerer for begge parter.
Etter en skilsmisse er det ingen faste regler for hvem som har rett til å bo i boligen. Hvis ektefellene ikke blir enige om dette, vil spørsmålet om hvem som skal ha bruksrett til boligen bli avgjort av en domstol eller gjennom en avtale mellom partene. Domstolen vil ta hensyn til flere faktorer, inkludert ektefellenes økonomiske situasjon, omsorg for eventuelle felles barn og hvem som har betalt for boligen (kilde: Advokatfirmaet.no). Det er også verdt å merke seg at ektefeller kan avtale at den ene skal ha bruksrett til boligen etter skilsmisse, for eksempel gjennom en ektepakt eller en avtale om separasjon.
Det er ingen fast regel for hvordan boligverdien skal deles mellom ektefellene under en skilsmisse, men det finnes flere måter å gjøre det på. En vanlig metode er å selge boligen og dele salgssummen likt mellom partene. Hvis en av ektefellene ønsker å beholde boligen, kan vedkommende kjøpe ut den andre ektefellen ved å betale halvparten av boligens verdi. En annen metode er å la den ene ektefellen ha bruksrett til boligen i en periode, for eksempel til felles barn er ferdige med skolegangen, og deretter selge boligen og dele salgssummen likt mellom partene. Det er viktig å merke seg at det kan være lurt å få hjelp av en advokat eller mekler for å finne den beste løsningen for begge parter (kilde: Dine Penger).
Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.
Uforpliktende
Gratis
Raskt og enkelt
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere