Senior skribent & innholdsforfatter
Forkjøpsrett kan være litt av en nøtt å knekke for boligjegere i Norge. Forkjøpsrett på en bolig betyr at man har rett til å overta boligen til samme pris og vilkår som den som har lagt inn et bud. Dette kan være en fordel hvis man ønsker å kjøpe en bolig som er populær eller har en god beliggenhet. Men det kan også være en utfordring, fordi man må være rask og bestemt når man får beskjed om at det er en forkjøpsrettssak.
Om du har forkjøpsrett gjennom et boligbyggelag, kan du ha retten til å kjøpe en bolig på samme vilkår som allerede er forhandlet. Dermed kan du kjøpe boligen for den prisen som er avtalt mellom selger og en annen kjøper, helt uten å måtte delta i budrunden. Om flere har forkjøsprett på samme bolig, vil imidlertid den med lengst ansiennitet få førsteretten.
Du kan lese mer om boligbyggelag her.
Hvordan bruker jeg forkjøpsretten min?
Det er forholdsvis enkelt. De fleste boligbyggelag løser det på denne måten:
De med kort ansiennitet kan delta i budrunden for å presse opp prisen og skremme bort de med lengre ansiennitet. De med lang ansiennitet bør derimot holde seg unna budrunden, for ikke å presse prisen unødvendig opp.
I tillegg gjelder det om å være raskt på ballen når noe skjer. Derfor bør prosessen være planlagt på forkant. Her er noen tips til deg som planlegger å kjøpe en bolig og vil bruke retten din gjennom et boligbyggelag:
Noen ganger kan man ikke bruke forkjøpsretten. Dette gjelder hvis kjøperen er veldig nær familie med selgeren, som for eksempel ektefelle eller barn, eller har bodd sammen med selgeren de siste to årene.
Man kan heller ikke bruke den hvis man overtar boligen etter en skilsmisse eller hvis folk som bor sammen går fra hverandre.
Det er viktig å merke seg at å benytte seg av forkjøpsretten kan medføre kostnader. For eksempel koster det rundt 7600 kroner hos OBOS. Det er også viktig å ha finansiering på plass, da man må kunne dokumentere finansiering av den totale kjøpesummen innen meldefristen på 20 dager. Her vil ulike boligbyggelag ha forskjellige betingelser og krav, så det kan lønne seg å sjekke ut flere før man velger et medlemsskap. Dette vil naturligvis også avhenge av hvor du vil kjøpe bolig.
Om du ikke har forkjøpsrett og er med i en budrunde, er du sikkert veldig gira når du først vinner budrunden. Men da må du være klar over at boligen fortsatt kan bli solgt til noen andre, hvis de har forkjøpsrett.
Det kan det være frustrerende å bruke tid og ressurser på å finne og by på en bolig, bare for å oppdage at noen andre har forkjøpsrett og kan overta den til samme pris eller lavere. For det andre kan det være vanskelig å vite om det finnes noen med forkjøpsrett som kan melde seg.
Forkjøpsrett gir medlemmer av boligbyggelag eller eiere i et borettslag en unik mulighet til å overta en bolig under spesifikke betingelser. Denne retten kan være en betydelig fordel for de som har tilgang til den, spesielt når det gjelder ettertraktede boliger. Men det krever også snarrådighet og besluttsomhet når en bolig blir tilgjengelig, da man må handle raskt for å utnytte denne retten.
Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.
Uforpliktende
Gratis
Raskt og enkelt
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere