Senior skribent & innholdsforfatter
Når man arver en eiendom fra sine foreldre, er det noen viktige ting man må vite om overdragelse av eiendom mellom søsken. Selv om dette kan være en tung og vanskelig tid, er det viktig at man forsøker å løse slike saker i minnelighet. Om det ikke lar seg gjøre finnes det imidlertid rettslige løsninger på tvister og uenigheter i slike tilfeller.
Det finnes to måter å overdra en eiendom mellom søsken på: gjennom en kjøpsavtale eller et gavebrev. En kjøpsavtale er en kontrakt som viser at man har kjøpt eiendommen til en avtalt pris. Et gavebrev er et dokument som viser at man har fått eiendommen i gave, enten helt eller delvis.
Dokumentavgift er en avgift som staten krever når man tinglyser et skjøte på en eiendom. Skjøte er et dokument som viser hvem som eier eiendommen. Tinglysing er en registrering av skjøtet på eiendommens blad i grunnboken, som er et offentlig register over alle eiendommer i Norge. Tinglysing er nødvendig for å få rettsvern for sitt eierskap, det vil si at ingen andre kan gjøre krav på eiendommen.
Dokumentavgiften er på 2,5 prosent av salgssummen eller markedsverdien av eiendommen, avhengig av hva som er høyest. Markedsverdien er det beløpet som eiendommen ville blitt solgt for i det åpne markedet. Dokumentavgiften må betales uansett om man overdrar eiendommen til et familiemedlem eller en fremmed.
Det finnes noen unntak fra dokumentavgiften. Et av dem er når man overdrar arvet bolig mellom søsken etter at begge foreldrene har gått bort. Da slipper man å betale dokumentavgift, fordi man regnes som arvinger etter loven.
Nysgjerrig på hvordan nedbetaling av lånet ditt vil se ut og hva det vil koste? Prøv ut lånekalkulator1.no.
Før 2014 måtte man også betale arveavgift når man arvet eller fikk en eiendom i gave fra sine foreldre eller søsken. Arveavgiften var en skatt som staten krevde på verdien av det man arvet eller fikk i gave. Arveavgiften ble fjernet i 2014, så nå slipper man å betale denne skatten når man overdrar eiendom mellom familiemedlemmer.
Når man skal overdra en eiendom mellom søsken, må man altså betale dokumentavgift hvis ikke begge foreldrene har gått bort. I tillegg må man betale tinglysingsgebyr, som er et fast beløp på 585 kroner per skjøte. Man må også betale for utskrift av grunnboken, som koster 202 kroner per utskrift.
Hvis man bruker en megler eller advokat til å hjelpe seg med prosessen, må man også betale for deres tjenester. Prisen varierer avhengig av hvem man velger og hvor komplisert saken er, men det kan fort bli flere tusen kroner.
Som nevnt tidligere, slipper man å betale dokumentavgift når man overdrar arvet bolig mellom søsken etter at begge foreldrene har gått bort. Dette kan være en stor fordel, spesielt hvis eiendommen har en høy verdi. Derfor kan det i mange tilfeller være lurt å vente til begge foreldrene har gått bort, før overdragelse av bolig til barna. Hvis man overfører eiendommen til barna mens foreldrene lever, må man betale dokumentavgift på 2,5 prosent av markedsverdien, som kan bli et stort beløp.
Det kan også være andre grunner til å vente med å overføre eiendom til barna. For eksempel kan det være at foreldrene trenger å bo i boligen selv, eller at de vil ha mulighet til å selge den hvis de får behov for penger. Det kan også være at barna ikke er klare til å overta ansvaret for eiendommen, eller at de ikke er enige om hvordan de skal fordele den.
Ved overdragelse lønner seg også å sette seg inn i reglene for skifte og uskifte, da dette kan ha betydning for overdragelsen av bolig.
Her er noen eksempler på hvordan prosessen med å overdra eiendom mellom søsken kan se ut i ulike situasjoner:
To søsken har mistet begge foreldre og arvet bolig. Boligen er gjeldsfri. Den ene broren vil selge huset, den andre vil beholde det. Begge brødrene har krav på 50 prosent hver. Da kan f.eks. den ene kjøpe ut den andre, og da slipper man dokumentavgift siden begge foreldre har gått bort.
To søsken har mistet begge foreldre og arver boligen deres som er uten gjeld. Begge vil bo der og kjøpe ut den andre. Da må trolig eiendommen selges fordi søsknene ikke blir enig.
Begge foreldre lever men vil flytte. Du er enebarn og vil overta boligen. Foreldrene er villig til å selge huset under markedsverdi. Dette er et gavesalg og du må fylle ut skjøte og betale dokumentavgift på 2,5% av boligens markedsverdi.
Det er viktig å tenke på følgende ved overdragelse av eiendom mellom søsken:
I tillegg til disse praktiske forholdene, er det også viktig å tenke på de følelsesmessige aspektene ved en slik overdragelse. Eiendom kan ha stor betydning for en familie, og det er viktig å respektere hverandres ønsker og behov.
Vi håper denne guiden for overdragelse av bolig mellom søsken var nyttig for deg.
Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.
Uforpliktende
Gratis
Raskt og enkelt
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere