Senior skribent & innholdsforfatter
Når man kjøper eller selger en bolig, er det mange juridiske og praktiske detaljer å huske på. En av dem er overtakelsesprotokollen.
Ved kjøp eller salg av en bolig spiller overtakelsesprotokollen en avgjørende rolle. Her gir vi deg en grundig innføring i hva protokollen inneholder, hvordan du utfyller den, og hvilke forholdsregler du bør ta.
Uansett, det kan aldri understrekes nok: Vær grundig, kjenn dine rettigheter, og nøl ikke med å konsultere en ekspert hvis du er usikker.
Det er også verdt å sette seg inn i endringene i avhendingsloven som ble innført i 2022. Disse påvirker både kjøpers og selgers plikter rundt boligsalg.
Overtakelsesprotokoll er et dokument som bekrefter at kjøper og selger er enige om at boligen er overlevert i henhold til avtalen. Overtakelsesprotokollen inneholder blant annet opplysninger om boligens tilstand, eventuelle mangler eller feil, og dato og klokkeslett for overtakelsen.
Overtakelsesprotokollen er viktig for å unngå tvister eller misforståelser mellom partene i ettertid. Den kan også være nyttig som dokumentasjon ved reklamasjon eller forsikringssaker. Derfor bør både kjøper og selger lese nøye gjennom protokollen før de signerer den, og ta vare på en kopi hver.
Når man skal fylle ut en overtakelsesprotokoll, bør man gå gjennom boligen sammen og sjekke at alt er i orden med vask, rydding, utstyr, nøkler, strøm- og vannmålere, etc. Man bør også sammenligne boligen med salgsoppgaven eller leiekontrakten, og se om det er noen avvik eller feilinformasjon. Hvis man oppdager noe som ikke stemmer, bør man notere det i protokollen og eventuelt avtale en kompensasjon eller utbedring.
Det finnes ulike maler for overtakelsesprotokoller som man kan bruke, for eksempel fra eiendomsmeglere, forbrukerrådet eller huseierforeninger. Man kan også lage sin egen protokoll.
Det kan også være lurt å ta bilder av boligen ved overtakelse, som et supplement til protokollen. Bildene bør være daterte og tydelige, og vise eventuelle skader eller mangler. Bildene bør lagres trygt og være tilgjengelige for begge parter ved behov.
En overtakelsesprotokoll er obligatorisk når man kjøper en ny bolig – altså en bolig som aldri har vært bebodd tidligere. Årsaken til dette er at det kan være feil eller mangler ved boligen som ikke er synlige ved en vanlig befaring, og som kan oppstå i løpet av de første årene etter at boligen er ferdigstilt. En overtakelsesprotokoll gir kjøperen en trygghet for at selgeren er ansvarlig for å utbedre eventuelle feil eller mangler som blir oppdaget innenfor reklamasjonsfristen, som normalt er fem år.
Selv om en overtakelsesprotokoll ikke er obligatorisk når man kjøper en brukt bolig, er det likevel anbefalt å bruke en slik protokoll også i dette tilfellet. En overtakelsesprotokoll kan bidra til å unngå konflikter mellom kjøper og selger i ettertid.
Denne sjekklisten for overtakelse av bolig er selvsagt ikke fullstendig, og du bør vurdere hva du må sjekke basert på boligen du kjøper. Men den er et godt utgangspunkt for å komme i gang.
Hvis boligen fremdeles er under oppføring bør du i tillegg sjekke:
Vær nøye og bevisst på hva du godtar og skriver under på. Dersom du signerer en protokoll som bekrefter at boligen er "i kontraktsmessig stand", kan det begrense dine rettigheter senere, spesielt hvis det oppstår problemer.
Husk at en overtakelsesprotokoll er en avtale mellom kjøper og selger. Som med alle kontrakter, bør du lese nøye før du signerer.
Du får som regel en overtakelsesprotokoll av eiendomsmegleren. Om du selger eller kjøper bolig uten megler er det spesielt viktig å sette seg inn i gjeldende regler. Du finner en praktisk mal for en overtakelsesprotokoll fra Norges eiendomsmeglerforbud her.
Fra du overtar tar det ofte en til to uker før boligselgeren har pengene på konto. Disse dagene brukes til å sende overtakelsesprotokollen til megleren, der oppgjørsavdelingen sørger for at eventuelle heftelser slik som boliglån betales inn. Etter dette er prosessen komplett.
Dette er ofte noe en megler inkluderer i salgspakken, men selv om de ikke gjør det anbefaler vi at både kjøper og selger sørger for meglerens tilstedeværelse. Det er en stor fordel når alt papirarbeidet skal gjennomføres, inkludert selve overtakelsesprotokollen.
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere