Senior skribent & innholdsforfatter
Å selge en arvet bolig kan være en komplisert og følelsesladet prosess. Det er mange ting man må tenke på, både juridisk, økonomisk og praktisk. I denne guiden vil vi gi deg en oversikt over alt du trenger å vite om skatt, arveloven, tvister og salg av arvet bolig. Vi vil også gi deg noen tips og råd om hvordan du kan gjøre salget så smidig og lønnsomt som mulig.
Å selge en bolig er en stor og viktig beslutning som krever god planlegging og kunnskap. Boligens verdi, beliggenhet, tilstand, markedssituasjon og salgsmetode, vil naturligvis påvirke prisen. Om du velger å bruke en megler er sjansen stor for at du får en bedre salgspris. Samtidig er det verdt å tenke på kostnadene ved å bruke en megler også.
Som et generelt anslag kan vi si at du må regne med å betale rundt 100 000 kroner for boligsalget, men din sluttsum vil avhenge av mange faktorer og kan variere stort.
Å selge selv eller bruke megler har begge sine fordeler og ulemper, så dette er noe du bør vurdere nøye før du trår til med salget.
Alt som kommer med fordeler har imidlertid også en bakside. Å bruke en megler koster gjerne mer, og du kan regne med å betale 1 - 5% av kjøpesummen, i tillegg til annonsering, fotograf, takstmann og tinglysning. Meglere kan også være mer interessert i egen provisjon, fremfor ditt beste når du skal selge arvet bolig. Derfor er det viktig å lese tilbakemeldinger og vurdere ulike meglere opp mot hverandre.
Samtidig er det å selge en arvet bolig en kompleks prosess. Om du velger å ikke bruke megler får du alt det arverettslige på toppen av boligsalget. Det innebærer at du må ordne dokumenter, salgsoppgave, holde visninger, skrive kontrakt og ordne med oppgjør. Det kan bli tidkrevende, og det er lett å gjøre feil som kan føre til juridiske konsekvenser senere. Om du skal selge arvet bolig selv kan du sjekke ut Forbrukerrådets sjekkliste for dette.
Hvis man skal selge en arvet bolig, må man også ta hensyn til arveavgift, skatt og eventuelle krav fra andre arvinger. Dette kan påvirke hvor mye man får igjen for boligen etter salget.
En av de største utfordringene knyttet til arv er hva som skjer med bolig om det er flere arvinger som har krav på den. Dette kan skape konflikt mellom søsken som har ulike ønsker og behov.
Et eksempel på en slik utfordring er om to søsken arver en bolig etter foreldrene, og den ene vil selge den mens den andre vil beholde den. Hvordan løses dette? Det kommer an på om boligen er uskiftet eller skiftet, og om det finnes andre arvinger som har krav på sin del av arven.
Hvis boligen er uskiftet, betyr det at den gjenlevende ektefellen har rett til å sitte i uskiftet bo med boligen så lenge han eller hun lever. Da kan ikke søsknene kreve å få sin del av arven før ektefellen dør eller velger å skifte. Hvis ektefellen velger å skifte, må man dele verdien av boligen med søsknene etter lovens regler.
Hvis boligen er skiftet, betyr det at den gjenlevende ektefellen har fraskrevet seg retten til å sitte i uskiftet bo, eller at begge foreldrene er døde. Da må søsknene dele verdien av boligen mellom seg etter lovens regler. Hvis de ikke blir enige om hvem som skal overta boligen, kan de enten selge den og dele salgssummen, eller la en av dem overta boligen mot å betale ut de andre.
Hvis bare en av søsknene ønsker å selge boligen, må han eller hun få samtykke fra de andre arvingene. Hvis de ikke gir samtykke, kan han eller hun kreve at boligen blir solgt ved offentlig skifte. Det betyr at en nøytral person, som regel en dommer, tar hånd om salget og fordelingen av salgssummen. Dette kan være kostbart og tidkrevende, og bør unngås om mulig.
Hvis flere av søsknene ønsker å selge boligen, men en av dem vil beholde den, må de prøve å komme til enighet om prisen. Hvis de ikke blir enige, kan de enten la en takstmann vurdere verdien av boligen, eller la en nøytral person bestemme prisen ved offentlig skifte.
Det beste er å prøve å løse slike konflikter i minnelighet, ved å snakke sammen og respektere hverandres ønsker og behov. Hvis det ikke er mulig, kan det være lurt å søke juridisk rådgivning eller mekling for å finne en løsning som alle kan leve med.
Så, du har arvet en bolig og lurer på hva som skjer med skatt? Det er heldigvis ikke så vanskelig å forstå reglene.
Arveavgiften ble fjernet i 2014. I stedet brukes nå noe som heter kontinuitetsprinsippet. Du slipper derfor å betale noe ekstra, bare fordi du arver. Det betyr ikke at du ikke må betale skatt, men denne beregnes nå ut fra en startverdi (inngangsverdi). Dette er verdien på boligen når personen du arvet fra døde.
Hvis du selger boligen med en gang og til samme pris som startverdien, trenger du ikke å betale skatt. Du starter og slutter på samme pris.
Om du derimot venter med å selge og prisen stiger, må du skatte av økningen.
Selges boligen med tap i forhold til startverdien, kan du trekke dette fra på skatten. Om du ikke oppfyller krav til botid og eiertid, må du skatte 22 prosent av gevinsten.
Som med alle regler er det likevel noen unntak.
Det er også forskjell på om du selger en bolig du arver etter dødsfall, eller om du får bolige som forskudd på arv. Er arven etter dødsfall slipper du å betale dokumentavgift, mens du må ut med 2,5 prosent av markedsverdien på eiendommen dersom det er snakk om forskudd på arv.
Du kan også ha rett på visse fradrag som absolutt er verdt å sjekke ut.
Salgsprisene på bolig varierer etter sesong og marked. Generelt er det høyest etterspørsel og pris i vår- og høstmånedene, når folk er tilbake fra ferie og har mer tid til å lete etter bolig. Det kan også være lurt å selge bolig når det er lite konkurranse fra andre selgere, for eksempel i januar eller august. Det viktigste er å følge med på markedet og tilpasse seg til kjøpernes behov og preferanser.
Ifølge våre undersøkelser må man betale skatt av gevinsten ved salg av arvet bolig. Gevinsten beregnes som differansen mellom salgsprisen og den opprinnelige verdien av boligen på arvetidspunktet.
Man må ta stilling til om man skal selge boligen selv eller ved hjelp av megler. Selv om det kan være fristende å spare penger ved å selge selv, kan en megler hjelpe med å sette riktig pris, markedsføre boligen og håndtere papirarbeidet, noe som kan være meget krevende hvis du skal gjøre alt dette helt alene.
Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.
Uforpliktende
Gratis
Raskt og enkelt
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere