Senior skribent & innholdsforfatter
Hvis du er på jakt etter en ny bolig, har du kanskje vurdert å legge inn et skambud. Men hva er egentlig et skambud, og hvordan fungerer det? Er det lurt å prøve seg på et skambud, eller kan det ødelegge sjansene dine for å få drømmeboligen?
Et skambud er et bud som er betydelig lavere enn prisantydning, gjerne i kombinasjon med en kort tidsfrist for selger. Det finnes ingen formell grense for hva som betraktes som et skambud, men det kan for eksempel være 10-20 prosent under prisantydning. Skambud dukker ofte opp når kjøperen forsøker å få boligen til lavest mulig pris eller vil teste ut selgerens forventninger og motivasjon.
Et skambud foregår på samme måte som et vanlig bud, men med den forskjellen at det er mye lavere enn prisantydning. Et skambud kan legges inn når som helst i budrunden, men det er vanligst å gjøre det tidlig i prosessen, før det har kommet inn mange andre bud. Et skambud er ellers like bindende og seriøst som bud nærmere prisantydning, men det betyr ikke at selger oppfatter det slik.
Selv om et skambud kan være effektivt i enkelte tilfeller, er det også risikabelt og kan oppfattes som direkte frekkhet av boligselger.
Hvis du vurderer å legge inn et lavt bud, bør du være taktisk og gjøre en grundig vurdering av boligmarkedet, interessen for boligen, og tidligere bud. Her er noen gode råd:
Sjekk hvor lenge boligen har vært ute på markedet. Hvis den har vært ute lenge, kan det tyde på at prisantydningen er for høy, og at selger er mer villig til å akseptere et lavt bud.
Sjekk hvor mange andre budgivere det er. Hvis det er få eller ingen andre budgivere, kan du ha større sjanse for å få boligen til en lav pris. Hvis det er mange andre budgivere, kan du risikere å bli utkonkurrert eller drive prisen opp.
Sjekk hvor populært området er. Hvis området ikke er så ettertraktet, kan du ha større rom for forhandling. Hvis området er veldig populært, kan du møte sterk konkurranse og høye forventninger.
Sjekk tidligere salgspriser for lignende boliger i området. Hvis de har solgt for langt under prisantydning, kan du ha grunnlag for å by lavt. Hvis de har solgt for langt over prisantydning, kan du ha liten sjanse for å få boligen til en lav pris. Dagens Næringsliv har en nyttig oversikt over boliger og salgspriser over hele Norge.
Om du har bestemt deg for å ta sjansen på et skambud, bør du som kjøper være ekstra forsikrig i måten du gjør det på.
Hvis du er selger og mottar et veldig lavt bud, kan det være vanskelig å vite hvordan du skal reagere. Kanskje det er familiehjemmet du nå skal selge. Å få et bud langt under prisantydning i fanget, kan som nevnt oppleves direkte fornærmende. Her er noen tips til hvordan du bør reagere.
Både selger og kjøper bør ha tålmodighet gjennom prosessen. Det er viktig å ikke la seg stresse eller presse av selger eller megler, men heller holde hodet kaldt og følge din egen strategi. Det samme gjelder for selger, som bør være åpen for å forhandle, men ikke akseptere et bud som er altfor lavt.
Å by på bolig med skambud kan være en fristende måte å spare penger på, men det kan også ha mange ulemper. Det er derfor viktig å vurdere risikoene, veie opp fordeler mot ulemper, og ta en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle,, før du bestemmer deg for å by lavt. Om du virkelig vil ha boligen betyr et skambud at du øker risikoen for å ikke få den. Om du er villig til å akseptere så høy risiko, kan det faktisk bety at boligen egentlig ikke er den rette for deg. Samtidig kan spekulasjoner noen ganger føre til stor gevinst, og ved kjøp og salg som ren investering kan skambud være et effektivt verktøy.
Velge den rette eiendomsmegleren er avgjørende for å sikre et vellykket salg. Meglerbasen forenkler prosessen og hjelper deg med å finne en dyktig eiendomsmegler i ditt område.
Uforpliktende
Gratis
Raskt og enkelt
Relaterte artikler
Klar for å sammenligne meglere?
Det tar 2 minutter. 100% gratis og helt uforpliktende.
Les anmeldelser av eiendomsmeglere